Thursday, October 19, 2006

I Do Not Sound Stupid

Hari ni aku buat keputusan untuk memblog dalam bahase Melayu. Bahase Melayu yang sebenarnye sangat cantik tapi selalu diperkecilkan oleh ramai orang Melayu sendiri. Ramai orang sekarang yang lebih suke cakap dan tulis dalam bahase omputih walaupun sebenarnye ape yg dicakap/tulis tu semuanye lintang-pukang tatabahase dan ejaannye. Macam aku jugak la. Sampai boleh jadi pening kepale orang yang membacenye. Aku bace blog aku sendiri pun aku boleh pening, inikan pulak orang lain. Kadang-kadang nak tergelak pun ade.

Aku taklah marah pade orang-orang ni sebab aku pun macam tu jugak kan. Pade aku tak salah kalau tulis tu dengan niat nak belajar. Bak kate omputih, "practice makes perfect." Hari ni aku nak berblog dalam bahase Melayu sebab lepas dengar Sharifah Amani cakap, "I sound stupid if I speak in Malay." Sebab aku tak nak kedengaran bodoh atau jadi bodoh jadi aku pun tulis la blog ni. Aku orang Melayu jadi mestilah tahu cakap Melayu. Tak pandai sangat pun tak ape, bukan nak mengarang hebat-hebat macam sasterawan negare pun.

Aku sebenarnye cume nak ceritakan yang kelmarin aku sempat jugak jumpe Pearl kat airport sebelum die balik Colorado. Sampai-sampai je aku kat airport dari Kuching pagi tu, aku terus berlari-lari pegi ke bangunan perlepasan antarabangsa. Cume ade 20 minit je sebelum Pearl kene masuk dalam kapalterbang. Terselak-selak kain kebaye aku, tapi tak peduli la mase tu. Tengah aku berlari-lari anak tu ade lah pulak sorang makcik mat salleh tahan aku mintak bawak die pegi ke balai berlepas C3. Ches, makcik ni, aku dah tengah kelam-kabut nak suruh aku hantar die pulak. Tapi aku nak cakap tak boleh, tak sampai hati plak bile aku tengok die sorang-sorang. Jadi aku pun sambil berlari setempat, ajak la die ikut aku berjoging sekali memandangkan aku pun nak ke arah tu jugak. Aku siap tahankan pintu aerotren yang dah nak tertutup tu (punye lah macho aku mase tu) supaye makcik mat salleh aku tu tak ketinggalan.

Dekat dalam tren aku berhenti berlari sebab kalau aku lari pun dah tak gune. Sampai kat destinasi aku cepat-cepat turun dari tren sambil mengheret makcik mat salleh tu. Aku tunjuk kat die papan tande balai C3 dan suruh die ikut je papan tande tu dan jangan menggelabah sebab kalau die menggelabah nanti papan tande pun die takkan nampak. Aku plak teruskan larian marathon aku pegi ke balai C25.

Sampai dekat C25, mak oi.. punye la ramai manusie. Rupenye aku belum terlambat lagi. Dari jauh aku dah nampak orang gile berbaju singlet 'pemukul isteri' (alihbahasa langsung untuk 'wifebeater') berwarne hitam tengah terloncat-loncat dan melambai-lambai kat aku. Adik aku tu rupenye. Aku pun masuklah dan jumpe die kejap dalam 5, 10 minit. Sempat la jugak nangis-nagis, peluk-peluk..hehe..mane ade. Tak kuase. Dah dekat 10 kali die asyik pegi balik Malaysia-Colorado. Tahun depan balik lah die ke Malaysia terus. Mase tu nanti gerenti aku jelak tengok muke die punye.

Itulah sahaje cerite aku. Takde cerite pun sebenarnye. Saje practice bahase Melayu plak. Pade aku, orang Malaysia, nak-nak orang Melayu biarlah tahu cakap Melayu. Orang Melayu yang tak tahu cakap Melayu takde la kelas mane pun sebenarnye. Nampak bodoh lagi ade. Sebelum kite belajar bahase orang lain, mesti la belajar bahase kite dulu. Semua bahase pun same je kan sebenarnye.. Mane ade bahase yang bodoh atau bahase yang pandai. Tapi orang yang bodoh dan orang yang pandai memang ade. Yang aku pasti ialah, "I will only sound stupid speaking in any language if I am stupid."

6 comments:

Neyna said...

anda mmg hebat menulis..kami memerlukan org seperti anda utk menjadi penulis/wartawan majalah tersohor malaysia..VOGUE versi melayu..yg di edit kan org melayu..dan model nyer melayu yg muke mat salleh...camne tuhs..kerinduan lah kak tiyana ni..

intan siza said...

i suke..tang part lari-lari setempat tu... siap imagine lagi..tapi nak ketawa kena tahan sbb nanti boss nampak.. ehehe

Ty said...

miz neyna,
salah eja name saye tu..ape tu majalah VO-GU?

intan,
curik tulang time keje? tak bagus betul..

Sioux said...

I tell you, this is the best entry from you so far that I really really enjoy. Kah kah kah .... kelakar siol. Berlari-lari ...kah kah kah ahkk... tercekik air liur ..

Ima said...

adussss... poning acik baco blog kau nih Ty. Tetompi tak apo... yang ponting yu du not saun stupid when yu spik malay. yu saun laik malay lahh..

Ty said...

Sioux,
Jgn tercekik bile bace berite nanti ok?

Ima,
Yes I am malay and i eat belacan, but i'm not a belacan kinda person or whatsoever..